5 טיפים לשימור ושיפור הזיכרון בגיל השלישי

  

בשנות החיים הראשונות שלנו בעולם ההתפתחות הקוגניטיבית בשיאה כאשר המוח בונה את יכולותיו בהדרגה ולמעשה "מתאמן" בהבנת סיטואציות, מחשבה וניתוח שלהן לצד פיתוח תאי זיכרון ויצירת הקשרים לצורך תפקוד קוגניטיבי שוטף. הצמיחה והבנייה של היכולות החשובות הללו נובעת הן מן ההתפתחות הפיזית של המוח והמצב הפיזיולוגי והן מן הצורך לרכוש את הכלים הללו שמביאים לאימון מתמיד של המוח.

 

בגיל השלישי מתרחשת מין פעולה הפוכה והתפקוד הקוגניטיבי עלול לחוות ירידה הדרגתית בתפקוד שתבוא לידי ביטוי בקושי בהבנת מידע חדש, פגיעה בזיכרון ושכחה, ירידה בקשב המרחבי ופגיעה בתפקודים השונים. בדומה לגורמי ההשפעה לחיוב בגיל הרך, גם ההשפעה השלילית בגיל הזהב נובעת מפגיעה ושחיקה פיזיולוגית, אולם בעיקרה מגיעה בשל הצורך המופחת באימון המוח, בעיקר כאשר מדובר בציבור הגמלאים שאינם נדרשים לרוב לחשיבה מעמיקה ולתפקוד מלא במסגרת מקום עבודה. למרות הנתונים הלא מעודדים הללו, מה שחשוב לדעת הוא שאין מדובר בהכרח בגזירת גורל.

 

למרות אורח החיים "הרגוע" יותר בגיל השלישי לאחר הפרישה לגמלאות, קיימות לא מעט אפשרויות להוסיף לאמן ולפתח את המוח והזיכרון שלנו, לשמור על תפקוד קוגניטיבי אופטימלי ואפילו להתמודד עם המוצרים והטכנולוגיות שנראה שהגיעו אלינו בעשור האחרון מכוכב אחר, ללא תלות בנכדים. ריכזנו כאן מספר המלצות וטיפים מרכזיים שיוכלו לסייע גם לכם בשימור ושיפור הזיכרון ובכלל במגוון יכולות תפקודיות אישיות חשובות אחרות בגיל השלישי:

 

1. ראשית כל, מעורבות חברתית – בהיעדר סדר יום קבוע ברור ומוגדר לצד מסגרות מחייבות, חלק מהקשרים החברתיים מימי העבודה נוטים להתרופף. חשוב במיוחד בשלב זה של החיים לשמר ואף לבנות קשרים חברתיים קבועים עם מסגרות חברתיות הכוללות מפגשים, בילויים לעתים קרובות ושיח סביב תחומי עניין משותפים. תנו למוח לעבוד ולזכור איזה מפגשים מתוכננים לכם השבוע ועם מי.

 

2. למידה והתפתחות אישית – אחד מיתרונות הגיל השלישי הוא כאמור זמן רב פנוי, אותו ניתן לנצל לכל אותם דבריםשלא נמצא הפנאי עבורם במהלך השנים "הלחוצות" לפני הפרישה לגמלאות. זהו בהחלט זמן טוב להשקיע בלמידה ובהתפתחות אישית בין היתר בעזרת קורסים או חוגים מעניינים לפנסיונרים רצוי במסגרות מסודרות ומותאמות גיל, לדוגמא במתנ"ס או מתחמים ייעודים של הרשות העירונית, כך גם תוכלו לזכות לליווי מקצועי ולמידה עם בני גילכם מה שיגביר את המחויבות והשותפות לדרך. למידה של שפה חדשה, טכניקות בישול, כישורי מחשב או אומנות מועדפת עליכם, תעניק לכם  הרבה יותר מכלים חדשים לחיים כיוון שלמידה קבועה היא דרך יעילה ומעולה לשיפור הזיכרון ולשמירה על היכולות הקוגניטיביות שלכם לאורך זמן. את הדברים החדשים שלמדתם תוכלו לתרגל או אפילו להשוויץ מול בני המשפחה הקרובים בעת המפגש הקרוב בסוף השבוע.

 

3. אתגרי חשיבה – אחד הדרכים הבולטות לאימון המוח הוא בעצם לחשוף אותו למאמץ ולאתגרים. כך למשל אפשר ליצור אתגרי חשיבה למוח דרך פתירת תשבצים ותשחצים, בניה של דגמים מאבני משחק על פי מודלים, הרכבת פאזלים, משחקי טריוויה וחשיבה ועוד. מומלץ לשלב את אתגרי החשיבה הללו באופן קבוע בסדר היום ובמידת האפשר בפעילות חברתית או משפחתית שתוסיף הן להנאה והן למוטיבציה. אם אין לכם בנמצא פרטנרים מתאימים לאתגר, תוכלו תמיד לנסות למצוא שותפים חובבי תשבצים משחקי חשיבה במסגרת סדנאות ייעודיות למבוגרים בחיפוש קצר ברשת האינטרנט.

 

4. חיזוק הקשר המשפחתי – עוד טיפ חשוב שיסייע לכם בשימור היכולות הקוגניטיביות והזיכרון הוא למעשה חיזוק הקשרים המשפחתיים והעברת הידע, החוויות והזיכרונות לדור הצעיר, באמצעות סיוע לנכדים בשיעורים ומטלות הנוגעים למורשת ולהיסטוריה, תוך שיתוף נקודת מבט אישית, מעבר וארגון אלבומי תמונות, סיוע בעריכת עבודת שורשים, בחירת פריטים משפחתיים בעלי ערך רגשי וכו'.

 

5. ולבסוף גם טיולים רגליים לנפש – נסו להכניס ללו"ז היומי שלכם גם הליכות קצרות או טיולים קלילים (במזג אוויר נעים ומתאים כמובן) בסביבת המגורים או באזורים אחרים הנגישים עבורכם, תוך סימון נקודות ציון, אומדן מרחקים, איתור שינויים סביבתיים ושיפור יכולות ההתמצאות במרחב.

מה היה לנו עד עכשיו?